Ingyenes szállítás Foxpost csomagautomatába már 25 000 Ft feletti rendelés esetén!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/316-1851

Blog
Tánczos Attila
2023.04.02 15:32

Húsvéti bor étel párosítások

Húsvéti bor étel párosítások

Húsvét az egyik legjobb alkalom arra, hogy kiváló borokkal koccintsunk és élvezzük az életet. Az ünnepi asztalnál a jó borok kiválasztása legalább olyan fontos, mint az ízletes ételeké, mert a megfelelő bor kiválasztása kihangsúlyozhatja az étel ízét és élvezeti értékét. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány húsvéti étel-bor párosítást, hogy segítségével könnyebben megtaláljátok azokat a borokat, amelyek igazán különlegessé tehetik az ünnepet.

Sonka, tojás, torma, azaz a megunhatatlan Húsvéti reggelik és vacsik sztárjai. Aperitifnek vagy a hidegtál mellé bátran válaszhatunk pezsgőt vagy gyöngyöző bort. Pezsgős reggeli? Naná, ilyenkor nem sietünk sehova! Ajánljuk a Kreinbacher Pincészet brut pezsgőjét vagy a szilágysági Kárásztelek Pezsgőpincészet Friza gyöngyöző rozéját. Aki nem rajong a buborékokért, neki tökéletes választás lehet egy friss rozé, például a Pátzay pince prémium pinot noir rozéja vagy egy ropogós fehér bor, az egri Daróczi Áron szuper különleges furmint-sauvignon blanc házasítása is.

Csülkös bableves. Nálunk a család nagyon leveses, ha pedig húsvét, akkor a füstölt húsos vonalat szeretjük. Lehet benne füstölt csülök vagy lábszár, füstölt kolbász, de fontos, hogy az elején a hagyma dinszteléséhez a füstölt szalonna kisült zsírját használjuk. Lévén, hogy a levesben kissé zsírosabb hús dominál, érdemes olyan bort választani, amelynek feszes savai egyensúlyba hozzák a fogást a borral. Testesebb fehér borból Tornai Aranyhegy Juhfarkját ajánljuk, határozott hordósság, de mellette izgalmas savak jellemzik. Nagy kedvencünk a magyar kuriózumnak számító siller. Bátran ajánljuk Egerből Daróczi Áron Csiripelő kékfrankos és merlot házasítását, míg Villányból Ruppert A Beszélő virágok kertje fantázianévre hallgató 100% kékfrankos siller bort. Érdemes összekóstolni a két termőhely adta különleges nedűt. Ha mégis ragaszkodunk a vöröshöz, akkor Joó Tamás villányi portugieserét javasoljuk, könnyed gyümölcsös tétel némi fűszerességgel, a mindennapok gasztro bora.

Rozmaringos báránysült. Ez ám az igazi, ünnepi lakoma! Kevésbé zsíros hús, zöldfűszerrel, rozmaringgal sütve inkább kevésbé testes bort kíván. Valószínűleg sokan - köztük mi is - a vörösekhez nyúlnánk első körben, de mivel a fűszerezés megengedi egy feszes savakkal rendelkező fehér opciót is ajánlunk, egy tokaji házasítást a Gizella Pincétől. Vörösek közül egyértelmű, hogy elsősorban a kadarkák és a pinot noirok jöhetnek szóba: a ménesi Balla Géza kadarkája mellett a szekszárdi Takler Örökség Kadarkát ajánljuk, valamint az egri St Andrea borászat Csakegyszóval pinot noirja emelheti ki a báránysült ízét.

Nyúlpaprikás spenótos galuskával. A nyúlhoz jól passzolnak a fahordós chardonnay-k, már ha natúran készítjük. Viszont paprikás fűszerezés esetén mindenképpen vöröset válasszunk hozzá, nálunk a csókaszőlő a tuti befutó, az egyik nagy kedvencünk ez az őshonos fajta a Vylyan pincészettől. Egerből Darvin merlotja és St Andrea Áldás Bikavére jó választás lehet. A bikavér főként kékfrankos és a kadarka szőlőfajták keveréke, amelynek bársonyos ízében gazdag savak, gyümölcsös és fűszeres aromák találhatóak. A nyúlpaprikás pikáns fűszerezése és a vad ízének jó kiegészítője a bikavér. Ha valami prémium tételre vágyunk, akkor nyissunk egy palack Jammertal Blue Sky-t, egy igazi bordeaux-i házasítást Villányból.

Répatorta. Húsvétkor a desszerthez passzoló édes borral koronázzuk meg az étkezést! A répatorta összetevői között található a fahéj, a dió és a szerecsendió, amelyeknek fűszeres, fás aromái jól harmonizálnak a tokaji desszertborok bonyolult, fűszeres és gyümölcsös jegyeivel. Az Oremus Szamorodni és az Aszú aszalt sárgabarackos, diós zamata és selymes textúrája jól kiemeli a répatorta ízvilágát, de a szintén tokaji Naár Pince citrusos illatú aszúja is hosszan tartó, gazdag utóízt hagy a szájban. Azonban nem kötelező édes bort választanunk a répatortához, a Höldvölgy pinészet Hold and Hollo Uppp gyöngyöző borának krémes és zamatos kortya szintén jó kísérője lehet desszertünknek.