Marhahúsos tortilla: a tökéletes szilveszteri menü
Alig hogy magunk mögött hagytuk a karácsonyi családi összejöveteleket és a finomabbnál finomabb ételeket, pár nap múlva itt a szilveszter és már azon agyalunk, hogy mi kerüljön az asztalra.
Most hoztunk nektek egy olyan szilveszteri vacsora menü ötletet, amit akár aznap reggel vagy előző este is előkészíthetsz. Így tálalás előtt csupán pár perc grillre van szükséged és igazi villantós kajával kínálhatod a vendégeidet.
Hozzávalók:
1 fej nagyobb vöröshagyma
1 dl étolaj
7 - 8 gerezd fokhagyma
80 dkg darált marhahús
1 tk római kömény
2 rúd fahéj
3 - 4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva vagy 1 tk őrölt
1 tk koriander
Bors, só
1 tk csípős pirospaprika vagy chili
1 csapott tk füstölt paprika por
2 dl vörös bor (Etyeki Kúria Red 2019)
200 g paradicsomkonzerv (darabos)
5 dl marhaalaplé vagy húsleves
1 konzerv leszűrt vörös- vagy feketebab (400 g)
1 konzerv leszűrt kukorica (400 g)
1 csomag tortilla lap
Elkészítés:
Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposan összeforgattátok és a hús kicsit elkezdett lepirulni, jöhetnek rá a fűszerek. A római kömény, fahéjrúd, szegfűbors, őrölt koriander, só, bors, csípős paprika, füstölt paprika por. Ezután öntsétek fel vörös borral, kicsit hagyni kell, hogy az alkohol elpárologjon, utána jöhet az alaplé, és végül egy darabos konzerv paradicsom. Innentől már csak rotyogtatni kell az egészet kis lángon, egészen addig, míg az egész egy jó sűrű ragu állagot nem kap. Minél tovább készül, annál finomabb lesz, akár 2-3 órát is simán hagyhatjátok.
Ha kész, forgassatok hozzá egy konzerv vörösbabot és kukoricát, ezzel a töltelék meg is van.
Utána a tortilla lapra jöhet a ragu, én cheddar sajtot is reszeltem rá, aztán batyuzás. Az egészet dobjátok be egy tepsibe, a tetejére megint jöhet a reszelt cheddar sajt és sütőben pár perc alatt grillezzük, míg a sajt megpirul. Tálaláskor mehet hozzá bármilyen saláta.