Ingyenes szállítás Foxpost csomagautomatába már 25 000 Ft feletti rendelés esetén!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/316-1851

Blog
Tánczos Attila
2023.02.07 06:00

Furmint

Furmint

Jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Származása ismeretlen, valószínüleg a Földközi-tenger mellékéről a Balkán-félszigetről a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémségbe került, de az is lehet, hogy már eleve a Szerémségből származik.

A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér furmint. érési ideje október eleje-közepe. Téli fagyra érzékeny. Tokaj-Hegyalja fő fajtája, de az egész országban mindenütt megtalálható. Magyarországon a negyedik legelterjedtebb fajta. Tőkéje erőteljes növekedésű, talaj iránt nem igényes. Meleg fekvésbe való. Homokon is jól fejlődik. Virága igen változatos, sok benne a nővirágú típus, ezért kedvezőtlen időben rosszul termékenyül, ilyenkor a fürt madárkás lesz. Közepesen vagy bőven terem.

Fürtje középnagy (átlagtömege 100 g), hengeres, többnyire laza, gyakran madárkás, a fejletlen bogyók miatt többé-kevésbé hiányos. A fürtkocsány rövid, erős. Bogyói középnagyok (17,5 x 15,5 mm), alig észrevehetően hosszúkásak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, savanykásak, lédúsak. Az apró, mag nélküli, madárkás bogyók édesebb ízűek. Nagyon jól aszúsodik, töpped. A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag, kissé hólyagos.

Bora savdús, kemény, önálló, harmonikus összetételű, jellegzetesen finom illatú és kellemes ízű minőségi bor. Jól beérve, illetve aszúsodva finom, különleges minőségi bor (aszú, szamorodni).

Összesen kb 4000 ha-on termesztik a világon. Ennek 97%-a Magyarországon található meg és ennek 70%-a pedig Tokaj-Hegyalján.

 

Furmintot tartalmazó száraz boraink

Furmintot tartalmazó desszert boraink

 

Mi a 2023-as Furmint Február alkalmából kinyitottunk egy Kovács Nimród Sky 2018-as furmintot. Közepes arany színű. Illatában először érett körte és pici birs jelenik meg, majd jönnek a trópusi gyümölcsök, ananász és mangó. Közepesen nagy testű, nagy alkohol, jó savú, kerek ízvilág, hosszú lecsengéssel, a végén egy kicsi a fajtára jellemző kesernyével.

Kovács Nimród SKY furmint 2018

Ez a furmint a Nagy-Eged hegyen termett (márgás, mészköves talaj), ami Magyarország legmagasabban fekvő szőlő termőhelye. A víz gyorsan elfolyik, nincs elég tápanyag, a szőlőnek küzdeni kell az életbenmaradásért. Mindezek koncentráltabb, íz-gazdag szőlőkben csúcsosodnak ki. Kézzel szüretelték.