Ingyenes szállítás Foxpost csomagautomatába már 25 000 Ft feletti rendelés esetén!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/316-1851

Sauska Sárgamuskotály 2021

Napsárga a pohárban, édes illatában koncentráltan a muskotály, mellette érett ananász. Ízében feszes, kerek, gazdagon citrusos és ásványos. A szájban tartós, hosszú és tiszta. Ez az bor az édes aromák és száraz korty izgalmas kontrasztjára épül és hódít sok éve, reméljük ez az évjárat is beváltja a várakozásokat.
Nincs raktáron
3 190 Ft
Egységár: 4 253 Ft/l
Részletek

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃

A termőhelyről:
Medve dűlő

Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeiknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Sauskáék nagyon szeretik a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartják, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.

 

Az évjáratról:

Átlagosnak mondható telet hűvös tavasz követte. A rügyfakadás május elejére esett, a hajtásnövekedés a lassú hőmérsékletemelkedés miatt lassan haladt, így a zöldmunkákkal megfelelő ütemben tudtak haladni. Sajnos június elején jött egy komoly lehűlés, aztán egy jelentős felmelegedés, ami augusztus elejéig kitartott. A szüreti időszak hűvös és száraz volt. Csapadék szempontjából száraz évnek mondható. Az átlagos 600-650 mm csapadék helyett csak 400-460 mm-t kaptak a dűlőikben. Elmondhatják, hogy régóta a leghidegebb évjáratnak bizonyult 2021, ami nem feltételül hátrány, különösen a pezsgőalapok szempontjából.

A szüretet augusztus 25-én kezdték a pinot noir pezsgőalapanyaggal és október 14-én végeztek a Birsalmáson az átoltott furmint táblával, amit dűlős furmintnak szüreteltek. Országos program keretében létrehozták első Kovács Gyula-féle „Tündérkertünket” a Medve-dűlőben, ahol őshonos magyar gyümölcsfák génállományát őrzik.

Adatok
Évjárat:
2021
Szín:
fehér
Jelleg:
száraz
Pincészet:
Sauska
Szőlő:
Sárgamuskotály
Termőhely:
Medve dűlő
Szüret időpontja:
2021. szeptember 27.
Alkohol %:
12,5 %
Sav:
7 g/l
EAN:
5999549642299
Tömeg:
1,2 kg/db
A vásárlás után járó hűségpontok:
32 Ft
Borkészítés
Kéziszüretet követően az előhűtött termést bogyózták be a présbe, amit 6 órás cefreáztatást követően préseltek ki.
Fajélesztő beoltásával indították el az erjesztést, saválló acéltartályban 18 °C erjesztették szárazra. Finomseprőn tartották 2 hónapig.
A bort a palackozásig acél tartályban tárolták, hordós érlelést nem kapott.
Kiegészítő termékek