Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
A termőhelyről:
Medve dűlő
Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeiknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Sauskáék nagyon szeretik a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartják, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.
Az évjáratról:
Átlagosnak mondható telet hűvös tavasz követte. A rügyfakadás május elejére esett, a hajtásnövekedés a lassú hőmérsékletemelkedés miatt lassan haladt, így a zöldmunkákkal megfelelő ütemben tudtak haladni. Sajnos június elején jött egy komoly lehűlés, aztán egy jelentős felmelegedés, ami augusztus elejéig kitartott. A szüreti időszak hűvös és száraz volt. Csapadék szempontjából száraz évnek mondható. Az átlagos 600-650 mm csapadék helyett csak 400-460 mm-t kaptak a dűlőikben. Elmondhatják, hogy régóta a leghidegebb évjáratnak bizonyult 2021, ami nem feltételül hátrány, különösen a pezsgőalapok szempontjából.
A szüretet augusztus 25-én kezdték a pinot noir pezsgőalapanyaggal és október 14-én végeztek a Birsalmáson az átoltott furmint táblával, amit dűlős furmintnak szüreteltek. Országos program keretében létrehozták első Kovács Gyula-féle „Tündérkertünket” a Medve-dűlőben, ahol őshonos magyar gyümölcsfák génállományát őrzik.